По-обединяващ празник от 24 май няма. Това заяви в предаването На

...
По-обединяващ празник от 24 май няма. Това заяви в предаването На
Коментари Харесай

Асен Василев: Културата да го д*ха, свърши времето на Бай Тошо!

По-обединяващ празник от 24 май няма. Това съобщи в предаването " На фокус " по Нова тв финансовият министър Асен Василев. Той отхвърли да има политическа договорка с ГЕРБ и настоя, че това са оферти, за които се търси поддръжка. За промени в конституцията трябват 160 гласа и той счита, че за смяна на националния празник такава към този момент има.

" Бюджетът е осъществим в този му тип. Успяхме да защитим огромна част от ограниченията за събиране на приходите. Разходната част е направена добре ", настоя министърът. Според него това не е бюджет стягане на коланите и всяка сфера била задоволително финансирана.

За настояванията на униформените за повече средства за заплати, той попита ще получим ли повече патрули, камери и сигурност след повдигането на възнагражденията. Тъй като не дало отговор на тези въпроси, тези средства не били планувани в бюджета. Парламентът реши друго, съобщи министърът.

Василев счита, че не са създали политически компромис и са изпълнили проектите си за 3% недостиг.

Подкрепени са всички сфери, счита Василев. Въпреки че има брожения, има и средства за културата - преди били 240 млн., а м.г. били заложени 340 млн., които обаче не били употребявани. Сега са заложени 357 млн. лева Пари в торба не се дават, би трябвало ясна концепция защо ще се употребяват, настоя министърът.

Василев счита, че в културата работи като последните годни на тоталитаризма - " даваха се пари безотчетно, с цел да е умерено всичко и да се славят ръководещите ". Недоволството почнало, тъй като се заприказва за планов принцип.

Той се оплака, че субсидирането е на делегирана численост и квадратен метър, а не е има ли танцови сформира, какъв брой индивида са посетили библиотеката и какво е свършено. " Може да взима пари и без активност, тъй като има квадратни метри. Това не е обикновено и би трябвало да се смени ", съобщи той. Според него м.г. Фондът за просвета е проработил доста добре.

Няма да има такси по базови сметки, акцентира той по отношение на едно от нововъведенията в бюджета. За възмущението си след края на продължителната бюджетната комисия тпреди окончателното гласоподаване на финансовата рамка, той посочи, че проблем са били данъчните закони. В последна сметка в зала обаче минало всичко, без концепцията му за касовата записка - да не се заплаща без такава.

Според съпредседателя на Политическа партия имало избрани корпоративни ползи, които не са щастливи, че се върви към изсветляване на стопанската система и работили през всички партии. " Възраждане " и Има Такъв Народ, да вземем за пример, дали своят вот против данъчните закони. Всички компании, които теглят дивиденти на каса, и по-късно раздават пари в плик, към този момент няма да могат да го вършат, тъй като дивидентът ще върви по банка и Национална агенция за приходите ще може да затегне контрола.

Василев се възмути, че решеното от Народно събрание предоговаряне на проекта за възобновяване от служебния кабинет по този начин и не се е случило. " Няма нищо ново контрактувано с Брюксел, и в този момент в къси периоди, август и септември би трябвало да го приключим. Имаше и ненаписани закони ", съобщи министърът. И даде образец със Закона за енергетиката, който занапред излиза за публично разискване. Това обаче означа, че " няма да има отпуски и ще би трябвало да се работи интензивно, с цел да може септември да мине през Народно събрание. И Народното събрание ще работи до 1 -2 през нощта, с цел да се одобри ", предизвести Асен Василев.

По проекта за възобновяване второ заплащане е планувано да има до края на годината и по тази причина би трябвало да се одобряват и редица закони. " Стиснали сме си ръцете с ръководителя на Народното събрание - има 1-2 закона от нас, които би трябвало да се довършат. В изпълнителната власт има още 20 ограничения да се довършат. Ходим по тъничък лед, само че тези средства от Брюксел не се отразяват на бюджетния недостиг. Те и да дойдат, няма да се отразят на недостига ", акцентира той.

Съпредседателят на Политическа партия дефинира политическото съдействие с ГЕРБ като " извънредно мъчно ". " Имаме изключителни разлики по огромна част от въпросите, само че има осъзнаване и от двете страни, че за Шенген и еврозона, въпреки и мъчно, би трябвало да се работи по някакъв метод. Не мисля, че парче хартия може да реши каквото и да е ", съобщи Василев.

С Движение за права и свободи също се работело мъчно. " Те не поддържаха бюджета на първо четене в комисия и го поддържаха в зала в последния миг, на второ четене поддържаха единствено част от законите. Имаме разграничено общество, с разграничени ползи, и всяка група и пази избрани ползи. Не е скучно, не е авансово написано, само че е здравословно. Започнаха решенията да се вземат действително в Народно събрание, колкото и да е мъчно. Това е методът да тръгне обществото напред ", заключи финансовият министър Асен Василев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР